Redakcija časopisa

Dr Milan Ćirković

Milan M. Ćirković je naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu. Odbranio je doktorat iz fizike na Državnom univerzitetu Njujorka u Stoni Bruku (SAD)2000. godine, gde je prethodno magistrirao iz geo-nauka 1995. godine.  

Njegovi glavni istraživački interesi su u oblastima istorije i filozofije nauke (antropička načela, bioetika rizika, nauka u totalitarizmu), astrobiologije (kvantifikacija nastanjivosti, Galaktička nastanjiva zona, SETI) ianalize rizika (globalni katastrofički rizici, selekcioni efekti). Ko-uredio je antologiju Global Catastrophic Risks (Oxford University Press, Oxford, 2008), koja je pozitivno ocenjena i predstavljena u brojnim svetskim naučnim glasilima. 

Objavio je do sada 3 monografije (najnovija je The Great Silence: The Science and Philosophy of Fermi’s Paradox, Oxford University Press, Oxford, 2018) i oko 200 naučnih, stručnih i preglednih radova u istraživačkim časopisima i zbornicima, kao i preko 150 eseja, popularno-naučnih i novinskih tekstova.  

Preveo na srpski više knjiga, uključujući naslove Ričarda Fajnmena, ser Rodžera Penrouza i Pola Dejvisa. 

Časopis Hereticus izlazi od 2003. godine u Beogradu i objavljuje naučne članke, rezultate istraživanja, dokumentaciju, kritičke analize, komentare, osvrte, prikaze i druge priloge. Profilišući naučnu koncepciju i kulturnu misiju svoga glasila, redakcija je nastojala da časopis bude neposrednije vezan za svoje vreme i sredinu, ažurniji i angažovaniji, opredeljen, otvoren i kritički usmeren, okrenut svim generacijama i raličitim žanrovima duhovnog iskazivanja. U svom delovanju redakcija je poseban akcenat stavila na preispitivanje autoritarnih aspekata prošlosti srpskog društva i kulture i uporno se zalagala za novo kritičko vrednovanje naše savremene političke i kulturne istorije.